Skip links
Saveti za web dizajn sajta koji će biti primećen

Saveti za web dizajn sajta koji će biti primećen

Kada je u pitanju web dizajn sajta, postoji toliko različitih stilova i pravaca u kojima vaš web sajt može da ide: može biti od razigranog i šarenog do minimalističkog, elegantnog i modernog.

Iako konačni izgled i osećaj treba da odiše vašim ličnim stilom, opisom posla i identitetom brenda, postoji nekoliko osnovnih pravila koja su uvek primenljiva.

Odličan veb dizajn doprinosi vašem korisničkom iskustvu i funkcionalnosti, dok treba biti lak za razumevanje na prvi pogled. U nastavku smo sakupili pet jednostavnih saveta za dizajn web stranice koji će vam pomoći da vaša web lokacija bude delotvorna i privlačna:

“Cilj marketinga je da upozna i razume kupca tako da može da mu ponudi baš taj proizvod ili uslugu koja mu odgovara”

Peter Drucker

1. Neka početna stranica bude minimalistička i bez nereda

Početna stranica web sajta treba odmah da prenese vašu osnovnu poruku. Na kraju krajeva, retko čitamo svaku reč na sajtovima. Umesto toga, brzo skeniramo stranicu, birajući ključne reči, rečenice i slike. Imajući to na umu, bolje je pozivati se na emocije, a ne na dugačke i opširne tekstove.

Što manje posetioci sajta moraju da pročitaju, kliknu ili zapamte, to će bolje moći da obrade i procene vaš sadržaj.

Ovi jednostavni saveti za dizajn web stranice će vam pomoći da napravite privlačan dizajn početne stranice:

 • Držite važan sadržaj na vrhu Posetioci bi trebalo da shvate o čemu se radi na web sajtu što je pre moguće, bez potrebe da skroluju ili kliknu bilo gde.
 • Dajte prostora sadržaju: Koristite razmak između elemenata. Ako ostavite neka područja prazna, daćete dizajnu mnogo prostraniji, dobro izbalansiran osećaj. Što se tiče teksta, pišite ga u malim, čitljivim paragrafima.
 • Dodajte slike: Visokokvalitetne fotografije, vektorski piktogrami ili ikonice su sjajan način za prenošenje poente.
 • Uključite poziv na akciju: Od registracije do kupovine, ohrabrite posetioce sajta da urade akciju koju ste nameravali postavljanjem dugmeta poziva na akciju (CTA).
plan i organizacija

Plan i organizacija

2. Dizajn sa vizuelnom hijerarhijom

Hijerarhija je važan princip dizajna koji pomaže da se vaš sadržaj prikaže na jasan i efikasan način. Kroz ispravnu upotrebu hijerarhije, moći ćete da usmerite pažnju posetilaca sajta na određene elemente stranice po prioritetu, počevši od najznačajnijeg dela.

Glavne komponente vizuelne hijerarhije su:

 • Veličina i težina: Istaknite ono po čemu ste prepoznatljivi, kao što su ime i logotip vašeg preduzeća, tako što ćete ih učiniti većim i vizuelno istaknutijim. Čitaoci imaju tendenciju da prvo prirodno gravitiraju velikim i podebljanim naslovima, a tek onda prelaze na manji tekst pasusa.
 • Postavljanje elemenata: Koristite odgovarajući i primeren izgled stranice da biste usmerili oči svojih posetilaca u pravom smeru. Na primer, možete postaviti važno dugme za poziv na akciju u samom centru ekrana ili postaviti svoj logotip u zaglavlje.

Jednom kada uspostavite jasnu hijerarhiju informacija, čitaoci ne mogu a da nesvesno ne prate mrvice koje ste im ostavili. Zatim primenite boju, kontrast i razmak za dalje naglašavanje, vodeći računa o tome šta privlači najveću pažnju i vodeći računa da je uvek svesno naglašeno.

definisanje ciljne grupe na drustvenim mrezama

3. Kreirajte sadržaj veb sajta koji je lak za čitanje

„Čitljivost“ meri koliko je ljudima lako da prepoznaju reči, rečenice i fraze. Kada je čitljivost vašeg sajta visoka, korisnici će moći bez napora da ga obrade. Na ovaj način, preuzimanje informacija postaje lako.

Postizanje čitljivosti web sajta je relativno lako; probajte ova ključna pravila:

 • Kontrast je ključan: dovoljan kontrast između boje vašeg teksta i boje pozadine je važan za čitljivost, kao i za pristupačnost web stranice . Iako je šema boja vašeg web sajta verovatno reprezentativna za boje vašeg brenda, uverite se da postoji dovoljan kontrast između elemenata.
 • Velika veličina slova: Većina ljudi će se boriti da vidi manje fontove. Tipično pravilo za web dizajn je da vaš osnovni tekst bude najmanje 16px. To je dobar početak, ali imajte na umu da ovaj broj u potpunosti zavisi od fontova koje odaberete za svoju sajt.
 • Tip fontova: Svet tipografije nudi mnogo vrsta fontova na raspolaganju. Možete birati između serifnih fontova (koji imaju male izbočene linije na krajevima slova, kao što je Times New Roman) do bez serifa, što bukvalno znači „bez serifa“.Fontovi bez serifa su obično najbolji izbor za dugačke tekstove – poput onog koji trenutno čitate. Takođe možete kreirati zanimljive parove fontova mešanjem ovih različitih tipova zajedno.Takođe postoje mnogi fontovi za prikaz koji su više na dekorativnoj strani, kao što su fontovi skripti koji izgledaju rukom pisani. Ako želite jedan od njih, pazite da ga ne koristite preterano, kako biste izbegli neodoljiv efekat.
 • Ograničite broj fontova: Ne koristite više od tri različita fonta na jednom sajtu. Neki projekti mogu zahtevati složenije kombinacije fontova, ali previše različitih fontova obično izgleda pretrpano, što odvlači pažnju od identiteta vašeg brenda.
 • Koristite tekstualne teme: Da biste uspostavili jasnu hijerarhiju, uverite se da je vaš pisani sadržaj web-sajta različit po veličini i težini – od velikog naslova, do manjih podnaslova, do još manjeg pasusa ili osnovnog teksta. Ovaj zgodan savet za dizajn web stranice može osigurati da uvek postoji nešto što privlači pažnju čitalaca.

4. Uverite se da je vaš sajt lak za navigaciju

Sajt sa dobrom navigacijom pomaže pretraživačima da indeksiraju vaš sadržaj dok u velikoj meri poboljšavaju korisničko iskustvo:

 • Povežite svoj logotip sa početnom stranicom: Ovaj savet za dizajn web stranice je uobičajena praksa koju će vaši posetioci očekivati, štedeći im neke dragocene klikove. Ako ga već nemate, toplo se preporučuje da kreirate sopstveni logo.
 • Vodite računa o svojoj navigaciji: Bilo da se odlučite za klasičnu horizontalnu navigaciju, hamburger meni ili bilo šta drugo, meni vaše web stranice treba da bude istaknut. Pored toga, budite sigurni da je strukturiran prema važnosti svakog odeljka.
 • Ponudite neku vertikalnu navigaciju: Ako vaš sajt ima puno sadržaja na jednoj stranici, npr. kao što je web sajt sa jednom stranicom, koristite sidreni meni . Jednim klikom, posetioci će moći brzo da pređu na bilo koji deo sajta. Druga opcija koju treba razmotriti je dugme „Nazad na vrh“ koja vodi posetioce na vrh stranice gde god da se nalaze u tom trenutku
 • Radite na footeru: Footer sajta je poslednja stvar koja se može videti na sajtu i dobra je ideja da tamo postavite sve vaše važne linkove. Ovo može uključivati vaše kontakt informacije, ikone društvenih medija i skraćenu verziju navigacionog menija.

5. Budite mobilni

Svi posetioci vašeg sajta bi trebalo da vide sajt u najboljem izdanju, bez obzira na uređaj koji koriste. Kod dizajniranja sajta, bitno je kreirati i verziju prilagođenu mobilnim uređajima, tako da možete da idete u korak sa svetom koji je sve mobilniji.

Pregledajte mobilnu verziju svake stranice, postavite se u poziciju korisnika i testirajte svaku stranicu, akciju korisnika i dugme.

Vaša veb lokacija za mobilne uređaje treba da bude čistija i manje pretrpana od verzije za desktop, pa razmislite o minimiziranju elemenata stranice i smanjenju nekih sekcija.

Ostavi komentar

Explore
Drag