Skip links
Kako napraviti plan za društvene mreže (korak po korak)

Kako napraviti plan za društvene mreže (korak po korak)

Društvene mreže su postale neophodan alat za mnoga preduzeća. Međutim, da li ove kompanije koriste društvene mreže u svom punom potencijalu?

Jednostavno kreiranje profila i postavljanje nasumičnih sadržaja s vremena na vreme više nije dovoljno. Zapravo, nikada nije bilo. Ipak, čini se da mnoga preduzeća nemaju dokumentovanu marketinšku strategiju na društvenim medijima koja će im doneti uspeh.

Možda u početku ne izgleda kao velika stvar, ali nedostatak jasnog plana društvenih medija i dobro postavljenog toka posla često znači da ne vidite bilo kakve rezultate iz vaših marketinških napora na društvenim medijima.

Međutim, ako posvetite svoje vreme da to uradite kako treba, lako možete postaviti svoje ciljeve i postići ih u relativno kratkom roku. U ovom članku ćemo pričati o tome kako da napravite plan za društvene mreže.

“Marketing je pričanje dobrih priča. Marketing na društvenim mrežama je privlačenje klijente da im tu priču ispričate.”

Corey Eridon

1. Definišite svoju početnu tačku.

Shvatanje gde se nalazite kada su u pitanju marketinške aktivnosti na društvenim mrežama trebalo bi da bude prva stvar koju uradite. Pre nego što smislite odgovarajući plan za društvene mreže, bolje pogledajte svoje profile, kao i profile svojih konkurenata. Ovo će vam pomoći da identifikujete šta radi, a šta ne. Kako to tačno uraditi? Evo šta preporučujemo pre nego što počnete da planirate kampanju na društvenim mrežama:

 • Pripremite  analizu da biste utvrdili snage i slabosti vašeg poslovanja, kao i mogućnosti i pretnje sa kojima se suočava iz spoljnog poslovnog okruženja.
 • Istražite svoje konkurente kao i svoju industriju i saznajte kako se vaše preduzeće može izdvojiti od njih da bude jedinstveno.
 • Sprovedite reviziju društvenih medija da biste proverili kako, gde i sa kakvim rezultatima ste komunicirali do sada – to će Vam omogućiti da procenite rast, mogućnosti i sve što se može učiniti da poboljšate svoje prisustvo na društvenim mrežama
plan i organizacija

Plan i organizacija

2. Navedite svoju ciljnu grupu.

Razumevanje vaše publike je ključno za uspešan marketinški plan na društvenim medijima. Na kraju krajeva, trebalo bi da kreirate sadržaj (od nule ili ponovo koristite odabrani sadržaj ) koji vaša ciljna grupa voli, komentariše i deli. Srećom, postoji nekoliko načina da upoznate svoju publiku.

 • Prvo, proverite sa kim vaš sadržaj ima najviše odjeka i vidite da li ova grupa odgovara idealnoj publici za vaš brend – uz kvalifikovane potencijalne klijente pretvorićete svoju publiku u kupce za kratko vreme.
 • Upoznajte se sa relevantnim anketama, izveštajima i statistikom da biste stekli više uvida.
 • Osmislite nekoliko ličnosti koje će predstavljati tu idealnu publiku. Ovo će u osnovi biti detaljan opis određenih ljudi, sa stvarnim željama i potrebama, koje želite da pretvorite u svoje fanove i pratioce. Poznavanje ličnosti vašeg prosečnog pratioca omogućiće vam da prilagodite svoje kampanje na društvenim medijima u skladu sa očekivanjima vaše stvarne publike.
definisanje ciljne grupe na drustvenim mrezama

3. Analizirajte svoje konkurente na društvenim mrežama

Da biste kreirali efikasnu strategiju društvenih medija, morate razumeti svoju konkurenciju. Koje vrste sadržaja objavljuju, koji ton koriste i koliko često objavljuju?

Odvojite malo vremena da proučite svoje konkurente i vidite šta možete da naučite od njih. Takođe, obratite pažnju na njihove statistike kao što su doseg i stope angažovanja. Oni će biti dobri pokazatelji snage vaše konkurencije, kao i koliko potencijala može biti da se probijete na ovo tržište.

Koristite te informacije da poboljšate sopstvenu strategiju.

Pazite na strategije svojih konkurenata nakon što napravite plan sadržaja – ako budete u toku sa svakim korakom koji oni preduzmu, pomoći će vam da ostanete ispred.

4. Izaberite prave kanale komunikacije.

Društveni mediji su mnogo više od samo Fejsbuka. Kada birate najbolje platforme za svoje poslovanje , trebalo bi da pogledate prednosti svake od njih. U osnovi, cilj je da odaberete društvene mreže koje vaša ciljna publika najviše koristi i koje u isto vreme odgovaraju imidžu vašeg brenda.

Kada odlučite koje platforme ćete uključiti u svoju strategiju društvenih medija, vreme je da isplanirate marketinški plan društvenih medija za svaku društvenu mrežu.

 • Budite tamo gde je vaša ciljna grupa. To ne mora nužno biti Facebook ili Instagram – svoju ciljnu publiku možete pronaći i na drugim društvenim mrežama.
 • Upoznajte se sa zahtevima i jedinstvenim karakteristikama svake platforme. Na primer, neke društvene mreže nude opcije za video strimovanje uživo, dok vam druge omogućavaju da dobro iskoristite grupe,
 • Kada završite sa kreiranjem plana za društvene mreže, podesite „nedostajuće“ naloge i poboljšajte svoje postojeće profile.

5. Izaberite pravi alat za upravljanje društvenim medijima

Govoreći o alatima, definitivno će vam trebati jedan ne samo da upravljate svojim timom, već i profilima društvenih medija uopšte, posebno ako ste zaduženi za nekoliko njih. Zapravo, dobar alat za upravljanje društvenim medijima se često pokazuje kao suštinski važan za marketinške napore na društvenim medijima.

Razmislite o svojim potrebama. Umesto da skočite direktno u istraživanje, prvo odredite sopstvene ciljeve i prioritete.
Uradite svoje istraživanje. Kada saznate šta tražite, pronalaženje alata koji imaju potencijal da zadovolje vaše potrebe biće mnogo lakše. U stvari, imaćete odgovarajući skup kriterijuma za merenje alternativa.

Isprobajte nekoliko različitih alata pre nego što odlučite koji će najbolje odgovarati vašem poslovanju.

6. Organizujte svoj sadržaj pravilno.

Imati kalendar sadržaja je odličan način da pratite sve praznike, događaje i druge važne datume. U stvari, društvene kampanje zasnovane na određenim događajima obično privlače više pažnje. Međutim, to nije jedina prednost da imate pravilan kalendar društvenih medija.

Možete lako da planirate i zakažete svoje objave (kao što je navedeno u vašoj strategiji sadržaja na društvenim mrežama) i obezbedite da održavate glas svog brenda na različitim društvenim mrežama.

Uvek planirajte sadržaj unapred i budite otvoreni za trenutne trendove i virusne događaje na mreži koji bi mogli da odgovaraju vašem poslovanju – objavljivanje sadržaja u trendu sa popularnim hashtagovima omogućiće vam da se još više istaknete.

7. Maksimizirajte svoj doseg

Danas jednostavno objavljivanje vašeg sadržaja možda neće biti dovoljno da privučete veliku pažnju. Na sreću, postoje neki načini da maksimalno povećate svoj doseg.

 • Investirajte u plaćene kampanje. Možete lako poboljšati svoje postove i ciljati publiku koju želite. Uverite se da su optimizovani.
 • Koristite remarketing. Da biste preneli svoju poruku, razmislite o ciljanju onih koji su već upoznati sa vašim brendom. Dok ste već kod toga, možete koristiti i ponovno ciljanje linkova i na ovaj način povećati svoju publiku.
 • Udružite se sa uticajnim osobama. Pronađite one sa sličnom ciljnom publikom kao vaša, koji objavljuju atraktivan sadržaj i istovremeno imaju značajan doseg.

Koristite druge marketinške metode da upotpunite svoju strategiju društvenih medija. Kao što je ranije pomenuto, plan društvenih medija treba da bude deo vaše ukupne marketinške strategije i na taj način da vas približi postizanju vaših poslovnih ciljeva.

Međutim, ako je moguće, nemojte samo stavljati sva jaja u jednu korpu i umesto toga idite na omnikanalne kampanje.

8. Analizirajte rezultate i stalno optimizujte svoju marketinšku strategiju na društvenim mrežama.

Shvatanje šta funkcioniše, a šta ne treba da bude vaš prioritet od prvog dana. Tehnički, što više pratite, više uvida možete da steknete – i upravo zbog toga treba da pazite na to koliko je vaš sadržaj efikasan.

Odlučite kako ćete pratiti rezultate (možete iskoristiti prednosti izvornih funkcija svake društvene mreže ili koristiti svoj alat za upravljanje društvenim medijima, na primer).

Nastojte da povećate konverzije i poboljšate svoju strategiju sadržaja društvenih medija u svakom trenutku. Ako primetite da neki postovi ne rade onako kako biste očekivali, pokušajte da otkrijete zašto.

Ostavi komentar

Explore
Drag